Günümüz koşullarında, birçok farklı etken, kişilerin aşırı strese maruz kalmasına ve manevi olarak çöküntü yaşamasına neden oluyor. Uzun süreli stres ise anksiyete bozukluğu ve depresyonu tetiklemektedir. Stres yönetimi için belli başlı alışkanlıkları değiştirmek ve yeni hobiler edinmek gerekiyor. Edinilebilecek Stresi Azaltmak İçin 10 Alışkanlık listemiz aşağıdadır.
<h2> Stresi Azaltmak İçin 10 Alışkanlık <h2>
Aşağıdaki alışkanlıkları edinmeniz, stresle başa çıkmanın yolları arasında önemli birer etkendir.
Kamp Yapmak
Şehrin gürültüsünden ve kaosundan uzaklaşmak isteyenler arkadaşlarıyla ya da tek başına kamp yapabilir. Tabiat ile iç içe olmak, kişinin hem zihnen hem de ruhen dinlenmesini sağlar. Bu ise stresi azaltır ve depresyona yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
Oyun Oynamak
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yapılan son araştırmalarda, oyun oynamanın stresle mücadele son derece etkili olduğu ortaya çıktı. Sosyalleşmek içinse scrable, kulaktan kulağa, sessiz film, köylü – vampir gibi en az üç – dört kişiyle oynanan oyunlar tercih edilmelidir.
Günlük Tutmak
Gün içinde yaşadığımız, gözlemlediğimiz ve hissettiğimiz şeyleri günlüğümüze yazmak, manevi açıdan rahatlamamızı sağlar. Özellikle duygularını dışarı vurmakta güçlük çeken insanlar, günlük tutarak içsel gerilimlerinden ve kaygılarından kurtulabilirler.
Doğa Yürüyüşü Yapmak
Sahilde ya da ormanda yürüyüş yapma alışkanlığı edinmek, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Bisiklet Sürmek
Tüm gün masa başında çalışanlar ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyenlerin ruh sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Bisiklet sürmek de, stresi azaltmak için edinilebilecek temel alışkanlıklar arasında yer alıyor.
Resim Çizmek
Birçok psikoloğa, yaşam koçuna ve psikiyatriste göre, resim çizmek, en doğal terapi yöntemlerinin başında geliyor. Duygularını konuşarak ya da yazarak dile getiremeyenler, boş vakitlerinde resim çizerek rahatlayabilirler.
Yakın Çevremizle Daha Fazla Vakit Geçirmek
Teknoloji çağında akıllı telefonlarla ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmek, kişinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, aynı zamanda, yakın çevremiz sağlıklı bir şekilde iletişim kurmamızı engellediği için de giderek asosyalleşmemize neden oluyor.
Telefon ve televizyon başında saatler boyunca vakit geçirmek yerine ailemiz ve arkadaşlarımıza zaman ayırmalıyız. Bir sorunumuz olduğunda içimize atmak yerine onlarla paylaşmak, meselelerin çok daha kısa sürede çözüme kavuşmasını sağlar. Bu da yoğun stres altındaki kişilerin manen rahatlamasını sağlar.
Seyahat Etmek
Asosyal bir yaşam tarzı, strese bağlı duygu durum bozukluklarının çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden oluyor. Bol bol seyahat edenler, yeni yerler keşfedip yeni arkadaşlıklar kuranlar ise stresli ortamlarda çalışsalar bile, bundan çok az etkileniyor.
Film İzlemek
Yoğun strese maruz kalan bireyler, özellikle komedi, aksiyon ve macera türünde filmler izleyerek zihinlerini meşgul eden şeylerden kurtulabilirler.
Fotoğraf Çekmek
Sanatın birçok kolu gibi fotoğraf da stres ve kaygı bozukluklarıyla baş etmede önemli rol oynuyor. Bilgisayarınıza ücretsiz photoshop uygulamalarından birini indirmek ve çektiğiniz fotoğrafları yeniden tasarlamak da edinebileceğiniz en keyifli hobiler arasında yer alıyor.
Selçuk Softa