Çocuk yetiştirmek zaman ve emek isteyen bir uğraştır. Çocukların gelişimleri için önemli olan şey ebeveynlerle geçirilen zamanın miktarı değil ebeveynliğin kalitesidir. Yani mekânsal olarak sürekli bir arada olmak ve bu zamanda hiç iletişim kurulmaması pasif bir iletişim biçimidir.
Ebeveynlerin çocuklarıyla kurdukları iletişim ve etkileşimleri çocukların kişiliklerini, benlik algılarını ve çevreleriyle ilişkisini belirlemede temel oluşturur. Bu sebeplerden uzmanlar aile tutumlarını çocuğun gelişimini etkilediğini düşünerek aile tiplerine göre bir takım tanımlarda bulunmuşlardır.
https://youtu.be/onb1VWYKg7c
- OTORİTER ANNE-BANA (AİLE): Aile içinde çok katı kurallar vardır ve bu kurallara uyulmadığında cezalandırıcılık mevcuttur. Aile büyüklerine koşulsuz itaat beklenmektedir. ailede hiyerarşi çok belirgin bir işletme gibi patron ve çalışanların iletişimine benzetilebilir. Çocukların ihtiyaçları ve beklentileri bu ailelerde önemsizdir ya da çok az önemsenmektedir. Kontrol ve karar verme sıklıkla anne-babadadır. Karar alınır ve çocuğa iletilir. Çok az sözlü iletişim bulunur, çocuklar ebeveynlerden çekinir ve istediklerini yapmaya hevesli olmasalarda yaparlar.
Bu ailedeki çocuklar çoğunlukla boyun eğen ,korkak, otoriteden çekinen,kendinden isteneni fazlasıyla yapan ancak otorite ortadan kalktığında isyankar olan ve kendinden güçsüze karşı saldırgan davranışlarda bulunabilen çocuklar olmaktadır. Ayrıca bu ailedeki çocuklar koşullu kabulü öğrenirler. Eğer uslu bir çocuk olursam sevilirim. Derslerimde başarılı olursam bana kızmazlar gibi düşünceleri baskındır.
- SERBEST (AŞIRI HOŞ GÖRÜLÜ) ANNE-BABA (AİLE): Aile içinde çocuklarıyla çok fazla yakından ilgilenirler, onlara karşı fazlasıyla hoş görülüdürler ancak kontrolleri azdır ya da hiç yoktur. Ebeveyn rehberliğinin eksik olduğu ailelerdir. Çocuğun her davranışını olduğu gibi kabul ederler, doğru ya da yanlışı henüz bilmeyen çocuklarda özellikle yanlışları söylemezler ve yaptıklarında karışmazlar. Çocukların istekleri aile içinde ön planladır. Çocuk ne isterse alınır, yapılır yaşına uygun olmayan konularda fikrini sorulup onun dediğine göre hareket edilir. Kısacası “çocuk erkil” ailelerdir
Hangi Anne Babasınız?
Bu ailede büyüyen çocuklar; istedikleri olmadığında hayal kırıklığına uğrarlar, reddedildiklerine başa çıkamazlar ve bunu kabullenmezler karşılığında öfke ve kızgınlık gösterebilirler. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünürler başkalarının fikirlerine önem vermezler ve ilerleyen dönemlerde empati yetenekleri geliştirmeleri zorlanır. Arkadaş bulmada zorluk yaşayabilirler yada tek bir arkadaşı olur ona da her istediğini yaptırabilmektedir.
- İHMALKAR ANNE-BABA (AİLE): Anne babanın çocuğun hayatıyla hiç ilgilenmediği ailelerdir. Özellikle çok çocuklu ailelerde, işlerinin yoğunluğu ve saatleri fazla olan ailelerde görülmektedir. Çocuklar anne babaların yaşamlarının diğer yönlerinin (ister ev işlerinde meşgul olmak ister iş hayatındaki yoğun mesai )daha önemli olduğunu düşünür. Kendi işini kendi görmeye çalışır, sorumluluğunu almayı öğrenir kendinden beklenen sorumluluktan fazlasını alır. Ayrıca bu çocuklar duygusal olarak da ihmal edilmektedirler.
Bu ailede büyüyen çocuklar ;sosyal olarak yetersiz , öz kontrolleri zayıf olabilmektedir. Benlik saygıları düşük olur özellikle ergenlikte aileye yabancılaşır ve uzaklaşırlar. Okuldan kaçma madde kullanımı ve suça eğilim bu ailede büyüyen çocuklarda sıklıkla görülmektedir.
- KORUYU ANNE-BABA (AİLE): Bu ailelerde çocuk gereğinden fazla kontrol altındadır. Çocuğa aşırı özen gösterilmektedir. Çocuğun üzerine titrerler hatta literatürde “helikopter ebeveyn” kavramı bu ailelere söylenmektedir. Bunun sebebi özellikle eğitimli ailelerin artmasıyla (1990 lar -Y kuşağı) çocuklarının kendileri gibi olmamasını isteyen anne-babalar kendi anne babalarına benzememek adına çocuklarının problemlerini çözmeye çalışmasıyla oluşmaktadır. Bu aileler çocukların ödevlerini , sorunlarını onlar adına önceden çözerler, desteklerler , onlara ait tüm konulara onlar adına karar verirler ve onların yorulmaması için önceden planlanlar. Gidilecek kurstan yapılacak projeye kadar bilgi sahibidirler.
Bu ailede büyüyen çocuklar sorumluluklarını bilmezler. Hayatları hep kolaylıkla geçtiğinden zorlukla karşılaştıklarına ne yapacaklarını bilmezler. Hayata karşı kendilerini yeteneksiz ve beceriksiz hissederler. Her şeyi başkalarından beklemeye alışırlar ve ileriki hayatlarında sorumluluk yapacağı uğraşlardan(işe girme-evlenme gibi) kaçınırlar. Benlik saygıları düşük olur.
- MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABA(AİLE): Anne babanın mükemmeliyetçi olduğu ailelerdir. Aileden birinin olması da bazen yeterli olmaktadır. Aile çoğu zaman kendi yapamadığı ya da içlerinde ukde kalanları çocuklarında görmek isterler. Çocukların kapasitesinin üstünde hedefler koyarlar ve onlara ulaşmalarını katı bir tutumla isterler. Her şeyi mükemmel yapmalarını beklerler. Sınav başarıları, spor aktiviteleri sanatla uğraşları ve çok iyi yapmaları bu aileler için önemlidir.
Bu ailede büyüyen çocuklar kendilerini başarısız ve güvensiz hissederler. Kendileri her yaptığı işte en iyisi olmalıdır olmadığında benlik saygıları da düşmektedir. Sınavdan en yüksek notu almalıdırlar, arkadaşları arasında en sevilen olmalıdırlar ve bunu başarılarıyla olabildiği düşünceleri vardır. Başarısız olursam işe yaramaz olurum inançları çoktur. Ergenlik döneminde ve sınava hazırlandığı dönemlerde sıklıkla performans kaygıları görülmektedir.
- DEMOKRATİK AİLE: Çocuğa sevgi ve saygılarını hissettirirler. Davranışlarında yapıcıdırlar, çocuğun istekleri ve ihtiyaçları önemlidir. Çocuklarını bağımsız olmaya teşvik ederken eylemlerine sınırlar ve kontroller getirirler. Ailede kurallar bulunur ancak kuralların sebepleri çocuklarla yaşına göre konuşulup gerekliliği anlatılır. Ailede iletişim söz konusudur. Aile üyeleri birbirini gerçekten tanır neyi sevip sevmediklerini bilirler ve birbirlerine ona göre davranırlar. Anne babanın birbirleriyle iletişimi de çocuklarla olduğu gibi sevgi ve saygı çerçevesindedir.
Olması gereken aile tutumudur. Peki NASIL OLUNUR?
Öncelikle kabul çok önemlidir.
Aileler öncelikle aile içi iletişimi geliştirir çocuklarına bir birey olarak davranır ve onların da istekleri ve ihtiyaçları olduğunu hatırlamalıdırlar.
Kendilerinin de bir zamanlar çocuk olduğunu ve kendilerinin de şefkate ihtiyaçları olduğunu unutmadan aile içindeki çatışmaların sebeplerini düşünmelidirler. Tekrarlaması halinde tavırlarını değiştirerek ve çözüm yollarını beraber arayarak başlayabilirler.
KISA ÖNERİLER:
**Aile toplantıları haftalık yapılabilir.
**ortadan bölünmüş kağıt yöntemi kullanılabilir.
**çocuktan soruna ilişkin fikir alınabilir.
Ceyda İş Vardarlı