Ayak Uyduranların Değil, Değiştirenlerin Programı Yba !
Ayak Uyduranların Değil, Değiştirenlerin Programı Yba !
Genç MÜSİAD’ın 2016 yılından bu yana düzenlediği Young Business Academy Projesi, bu yılda 5.programının ilk haftasını geride bıraktı.
Genç MÜSİAD’ın 2016 yılından bu yana düzenlediği Young Business Academy Projesi, bu yılda 5.programının ilk haftasını geride bıraktı.
Genç MÜSİAD’ın 2016 yılından bu yana düzenlediği Young Business Academy Projesi, bu yılda 5.programının ilk haftasını geride bıraktı. Turkcell Ana Sponsorluğunda, İstanbul Teknik Üniversitesi Partnerliğinde, ilk gün açılış konuşmaları ile başladı.
Genç MÜSİAD Genel Başkanı Sayın Yunus Furkan Akbal’ın ve İTÜ Rektör Yardımcısı Sayın Hacı Ali Mantar’ın selamlama ve motivasyon konuşmaları gençlerimizin berrak zihinlerinde hep hatırlanacak sözler olarak yer aldı.
Günün ilk yarısının devamında TÜBİTAK Bilgem başkan yardımcısı Sadullah Uzun dünya için yeni sayılabilecek bir teknoloji olan Metaverse Ekosistemini ele aldı. İlk olarak bu Metaverse denilen dijital evrenler olgusuna milyarder girişimci Mark Zuckerberg'in verdiği özel bir isim olduğunu dile getirdi. Konuşmasının devamında Metaverse’ün kaçırılmaması gereken bir tren olduğunu şu sözlerle ifade etti "Yetkinliğiniz hangi alanda ise o alandaki Metaverse işlemlerini öğrenin. Bir Çin atasözü vardır “Dalgaları durdurmak mümkün değilse eğer sörf yapmayı öğrenmelisin." Ek olarak günümüzde en popüler dijital cüzdanın Metamax olduğunu ve bu şirketin günümüzde dünyanın arsalarını satışa çıkardığını şu sekilde katılımcılara aktardı "İnanin İstiklal caddesi bile satılmış durumda ayrıca dijital evrenlerde en çok alım satım yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ekledi. "Metaverse şu an küvezde, Zuckerberg sayesinde erken doğumla dünyaya geldi sözleriyle dünyanın teknolojik altyapısının henüz dijital evrenlere hazır olmadığını ifade etti.
Metaverse Evreninden bahsettikten sonraki konumuzda bu evrende var olabilme şekline geldi. Konuğumuz Artelligent CEO'su Sinan Demir, NFT olgusunu ele aldı. "Yapay zekanın en büyük dertlerinden biri çok yüksek çözünürlüklü resimler elde etmek." Sözüyle NFT lerin aslında manuel yapılan sanat eserlerinden en temel farkını ortaya koymuş oluyor. Katılımcılara yönelttiği "bir jpeg dosyasına neden milyon dolarlar vereyim ki?" Sorusunu yine kendisi en basit iktisat teorisi olan arz-talep döngüsü ile yanıtladı. Kısacası talep edilen şeyin arzının da önem kazandığını ifade etti.
Öğleden sonraki ilk oturumda “Marka Değeri ve Sürdürülebilirlik” konusunda, şüphesiz hepimizin marka deyince aklına gelen, bayrağımızı dünyanın 292 şehrinin gökyüzünde dalgalandıran Türk Havayolları/Turkish Airlines Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay, THY'nin genel teşkilat yapısından, pazarlama ve yönetim stratejilerinden dem vurarak pazarlamayı nasıl pratiğe dönüştürülebileceğini dünyanın en iyi hava yolu şirketlerinden birinin üzerinden katılımcılarla paylaştı. Sadece müşteri özelinde değil çalışanların sürdürülebilirliğinden de bahseden Çay "Biz çalışanlarımıza müşteri gözüyle bakıyoruz.” sözü ile çalışan memnuniyetinin müşteri memnuniyeti ile eşdeğer olduğunu ve kurumsallığın hem çalışana hem de müşteriye verdiği değeri ortaya koydu.
Günün son konuşmacısı olan Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı Olcay Aydemir ise eski yapılar ve restorasyon üzerinden kültürel bilinci çarpıcı örneklerle ortaya koydu. Camilerin günümüzde yapılma stillerini benimseyemediğini ifade eden Aydemir, "Bırakın Mimar Sinan'ı bir Balyan bile olamadık" sözleriyle eski yapılara olan hayranlığını ve hasretini dile getirdi. Restorasyon çalışmaları ile ilgili problemleri de gözler önüne seren Aydemir restorasyon yasalarının revize edilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ahşap konstrüksiyonun önemine "Ben cami yapısında ahşabı öneriyorum, depremler var, Osmanlı ahşap mimaride de bizden daha iyiydi.” sözleriyle dikkat çekti.
Yoğun hava muhalefetine rağmen gençlerin YBA’ya göstermiş olduğu teveccüh, gün sonuna kadar salonun dolu olması ile kendini gösterdi ve böylelikle Young Business Academy’de ilk gün tamamlandı.
Yaşları 18-25 aralığındaki müteşebbis ruha sahip, inovatif 100 katılımcımızın Young Business Academy’deki ikinci günü programın sahibi Genç MÜSİAD’ın yapısı ve merak edilenlerinin konuşulduğu “Genç MÜSİAD’a Merhaba” konusu ile Derneğin Üye Kabul Komisyonu Başkanı Yunus Emre Bulut’un sunumu ile başladı.
“Örnek Kaideden Daha Etkilidir” düsturuyla Girişimcilik Hikayeleri başlığında Yapım ve Medya Sektöründe kendi işini kuran ve başarılı büyümesi ile her gün bir ileri seviyeye taşıyan Netch Media / Prodüksiyon Dünyası Ajans Başkanı M.Kerem Kurtuluş öğleden önceki ikinci oturumda gençlerle buluştu, öğrencilik yıllarındaki okul başarısı, staj ve bulunduğu işlerin şimdiki başarısına katkısından, girişimci olmaktan, insan kazanmaktan, doğru zamanda doğru yerde bulunmaktan bahsetti. İçinde bulunduğu sektörün engellerinden, bu engellerin sabır ve başarılı işler ile kendini ispat etmekle kendiliğinden yıkıldığından bahsetti. Gençlere işteki önceliğiniz kazanacağınız para değil, insan ve tecrübe olsun sözleri ile konuşmasını STK üyelikleri ve Genç MÜSİAD’da yaşadığı dostluklar ile tamamladı.
“Yapay Zeka ve Dönüşüm Perspektifi” konusu ile bu defa biraz daha farklı taraftan ele alınan gündemde ASELSAN - Askeri Haberleşme Sistemleri Programı Direktörü Dr. Orhan Muratoğlu online bağlantı ile gençlerin dikkatini çeken konuları ve sistemleri aktardı.
Öğleden önceki son oturumda Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurullah Mahmut Dündar son zamanlarda çok konuşulan Blockchain ve Kripto Para’nın ne olduğunu en basit ve anlaşılır hali ile dile getirdi. Tüm katılımcıların kafasına takılan “kripto para şimdi nerede ve ileride nerede olur?” Sorularına sunumu ve interaktif anlatımı ile cevap veren Dündar, daha başında iken doğru hamleler ile trenin kaçırılmaması gerektiğinden bahsetti.
Günün ikinci yarısında birazda işin arka yüzünü konusalım düşüncesi ile hep anlatılan başarı yerine bir de “BAŞARISIZLIK” tecrübelerini gençlerle paylaşmak isteyen YBA’nın konuğu “Büyük Başarıyı Getiren Sır: Başarısızlığı Hazmetmek” başlığı ile iki başarısız girişime karşı motivasyonunu hiç kaybetmeyen, yaşadıklarını analiz edip yıkılmadan devam edip şimdi ise başarılı girişimi ile adından sıkça bahsettiren Bilişim Vadisi Girişimcisi / Octopus Kurucusu Emre Yıldız. Yıldız, gençlerle karşılaşacakları zorluklar ile nasıl başa çıkacaklarını, yurtdışındaki girişimciler ile bizdeki son durumun karşılaştırmasını, neyin/kimde daha iyi ya da daha doğru yapıldığını, başarıya tapmak ya da ilahi gücün Allah’a inancın girişimcideki teslimiyet ve harekete olan etkisinden bahsetti. Şimdilerde 2fail/1exit kalıbı ile adından söz ettiren Yıldız 5 milyon tl değerleme alan girişimi Octopus’dan bahsederek sözlerini tamamladı.
Günün son konuğu tam “bittim" dediğin noktada “daha yeni başlıyorsun” sesini anlattıkları ile hissettiren Desnet Teknoloji CEO’su Ömer Ekinci. Ekinci konuşmasına 25 yıllık aile şirketleri olan “Türkiye’nin El Terminali Merkezi” olarak adlandırdıkları Desnet Firmasını batmaya sürüklenirken, sektörde daha önce denenmemiş bir yöntem ile nasıl ayağa kaldırdığından ve şu andaki başarısından bahsetti. Şirketlerini ikinci nesil yöneticisi olan Ekinci, farklı alanları görmenin, insan kaynağını kaybetmemenin önemini anlatırken sözleri ile hayatın iş-aile-sosyal yaşam gibi köşelere ayrılmadan bir bütün olduğunu, tüketimin yerinde olması ve insanın tüketim alışkanlıklarını hayat sadece bugünmüş gibi yaşamaması gerektiğinden, yılmadan, biriktirerek önüne bakmanın öneminden bahsetti.
Böylelikle ilk haftasını tamamlayan YBA, önümüzdeki hafta da bir birinden kıymetli konu ve konukları ile eğitimlerine devam ediyor olacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.