İflas edenlere yardım eden dernek 'iflas' etti (ÖZEL HABER)
İflas edenlere yardım eden dernek 'iflas' etti (ÖZEL HABER)
Geçtiğimiz günlerde ekonomik gerekçelerle kapanan Türkiye İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği'nin (TİEMEDER) Başkanı Tuncer Yıldız, Bursada Bugün'e derneğin 'iflas' etme nedenlerini anlattı.
CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-İflas eden mağdurlara hukuki ve manevi destek olmak amacıyla kurulan Türkiye İflas Eden Mağdur Esnaf Derneği, geçtiğimiz günlerde kapandı. Derneğin kapanması, sosyal medyada 'iflas edenlere yardım eden derneğin iflas etmesi' şeklinde ironileşti.
Derneğin kapanması ve sosyal medyada bu konunun oldukça tepki çekmesi hakkında açıklama yapan TİEMEDER Başkanı Tuncer Yıldız ifadelerinde şu sözlere yer verdi; "Ben de iflas eden bir esnaf olarak, bu duruma düşen insanların, ekonomik mağduriyeti olanların ne halde olduğunu anlamak ve onlara nasıl yardımcı olmam hususunda kendime soru sorduğumda ancak böyle bir dernek aracılığıyla insanlara ulaşabileceğimi düşündüm. Bu vesileyle de benim gibi iflas eden yedi arkadaş ile beraber 2016 yılında dernek kurma yoluna çıktık. Önce sosyal medyada sonra telefonlarımızla yedi yirmi dört, gecenin her saati mağdurlar ile iletişim haline geçtik. Borcu olan insanlar malum geceleri 'ne yaparım' düşüncesiyle uyuyamadıkları için geç saatlere kadar mağdurların telefonlarına bakarak onlara yardımcı olma yoluna girdik. Hukuki olarak, psikolojik olarak destek vermeye çalıştık. Bu dönemde insanlar telefonları açamıyor. İnsanlar arayanları borçlusu arıyor zannederek çekimser davranıyorlar. Bizler bu dönemde insanlara yardımcı olduk. Hayatlarına son veren arkadaşlarımızın belki de görüştüğü son insanlar olduk. Bazı olumsuz kararlarından vazgeçirme adına telkinlerde bulunduk. Pandemiyle başlayan şiddetli esnaf kapanmalarının dönüşü bizlere çok hızlı oldu.
Biz gönüllü olarak, hiçbir çıkar gözetmeden, dernek aidatı toplamadan, para yardımı almadan bu görevi üstlendik. Hiçbir karşılık beklemedik. Tamamen kendi cebimizden, belki kendi ailemizin rızkından da paylaşarak destek verdik. Son dönemde malum kur fiyatlarının artması, dış etkenler maddi manevi bizleri etkilediği için derneğimizi kapatma yoluna gittik. Maddi sıkıntıların yanı sıra manevi sıkıntılar da yaşıyorduk. Bizlerde iflas edenler olarak kendi borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz, avukatlarla, varlık şirketleriyle, haciz memurlarıyla uğraşıyorduk. Bizim psikolojimiz, imkânımız, durumumuz iyi olacak ki bizler de başkasına fayda sağlayalım. Derneğe maddi manevi yetişemiyorduk bu nedenle arkadaşlarımızla bir karar aldık. Mağdurlara yetişemediğimiz için yetkililere dilekçe gönderdik. Biz yapamıyoruz, inşallah siz bir oluşum sağlarsınız diyerek derneğimizin serüvenini noktalamış olduk.''
''BEN BU DERNEĞİ LEKESİZ KURDUM LEKESİZ ŞEKİLDE KAPATTIM''
Tuncer Yıldız, bazı derneklerin yüklü miktarlarda bağış topladığına, üyelerinden aidat ücreti aldıklarına değinerek, TİEMEDER'in tamamen gönüllük esaslı ve aidat ücreti olmayan bir dernek olduğunu belirtti. Derneğin maddi ve manevi olarak mağdurlara yetişemediğini ifade eden Yıldız, TİEMEDER'in para yardımına en çok ihtiyacı olan dernekler arasında olduğunu söyledi. İflas eden ve ekonomik mağdurlara destek amaçlı kurulan derneğin kapanması hakkında sosyal medyada olumsuz yorum yapanlara eleştiride bulunan Yıldız, konuyla ilgili yorumlara şu sözleriyle sitemde bulundu; ''Biz belki en para yardımına ihtiyacı olan insanlarız ama dernek algısı insanlarda olumsuz düşünceler oluşturabiliyor. Derneği kapatma kararı aldığımız bilgisi paylaşıldıktan sonra halk tarafından; "Başkan belki derneği dolandırmıştır, aidatları alıp kaçmıştır" ifadeleri gibi bir sürü doğru olmayan ifadelerle karşı karşıya kaldık. Sosyal medyada bu tür yazılan yorumlara tek tek cevap veriyorum. Ben bu derneği lekesiz bir şekilde kurdum, lekesiz bir şekilde de kapatıyorum. Derneğimiz her zaman şeffaflıkla ilerlemişti. Güzel yorumlar yapanlara da teşekkür ediyorum. Bundan sonrası için hakkımızda hayırlısını diliyorum.''
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.