Performans Üzerinden Akıllı Telefon Karşılaştırması

Telefon modelleri arasında karşılaştırma yaparken de performans özellikleri genelde öncelikli oluyor. Performans, telefonların farklı işlemlerde hız ve düzgün çalışması için kritik. Kaliteli görsel isteyenlerin yanında uygulamaları hızlı kullanmak isteyenler de performansa odaklanıyor. Performans açısından sadece hız değil, verim ve enerji tüketimi de önemli. Birçok kişi için performansın anlık değil, uzun vadeli ve stabil olması da önemlidir. Performansları karşılaştırdıktan sonra kullanım alışkanlıklarınıza da daklanabilirsiniz. Bazı telefonlar günlük kullanımlarda yüksek performans sağlarken oyunlarda zorlanabilir. Bazı modeller ise oyunlarda yüksek performans gösterirken yüksek enerji tüketimi ve ısınma yapabilir. Tecno Camon 40 Pro modelleri iddialı performansları ile artan bir popülerliğe sahip. Yüksek performanslı bir model arıyorsanız sizin için uygun olabilir.

Performansı Etkileyen Faktörler

Performansı etkileyen faktörler arasında farklı şeyler bulunuyor. Bunlar arasında işlemci ve grafik işlemci gibi çekirdekle alakalı olanlar var. Çekirdekten farklı olarak pilin performansı, kameranın kalitesi ve RAM gibi diğer özellikler de performansı etkiliyor. Hangi programı çalıştırdığınız da performansta belirleyici. Haliyle, detaylı bir inceleme ile performans karşılaştırmasını daha yakından yapabilirsiniz.

 

●      İşlemci özellikleri performans incelemesi yapanlar için temeldir. CPU olarak da bilinen bu kısım, telefondan telefona ve markadan markaya değişebiliyor. Temelde çekirdek sayısı ve işlemci hızı üzerinden karşılaştırılır. İşlemcilerin modellerine dair çeşitli incelemeler de bulabilirsiniz.

●      Görsellerin performansı açısından grafik işlemci ünitesi ön plana çıkıyor. GPU olarak adlandırılan bu kısım genellikle GHz bakımından verilen değerler üzerinden karşılaştırılır. Özellikle oyun ve görsellerde performans istiyorsanız daha da önem kazanıyor.

●      Performansın önemli olduğu yer sadece uygulamaların çalıştığı vakitler değil. Telefonların depolama kapasitesi ve hızı da genel performansa büyük etki yapıyor. Verilerin okuma ve yazma hızı, birçok işlem sırasında performansa direkt etki eder. Bu konuda iddialı modeller arasında Xiaomi Redmi K70 Ultra 256GB 12GB RAM ilginizi çekebilir.

●      İnternet üzerinden yapılan şeylerde bağlantı versiyonu da önemli. 5G desteği ve Wi-Fi performansı bu açıdan göz önünde bulundurulmalı. Kullandığınız uygulamalar sürekli internete bağlılık gerektiriyorsa performansta büyük farklılık yaratabilir.

 

Bataryanın ısınması da performansla alakalı olup genellikle göz ardı edilir. Telefon bataryası ısındıkça performansı azalır. Belli bir yerden sonra telefonun kullanılmayıp dinlenmesi gerekebilir. Birçok akıllı telefonda ve birçok gündelik uygulamada böyle bir gereksinim ortaya çıkmaz. Fakat oyunlarda ve sıcak havalarda telefonlar çok daha hızlı ısınabilir. Sonuçta performans, belirli bir sürede ne kadar iş yapılabilirliği ile alakalıdır. Eğer telefon yarım saat çalıştıktan sonra 15 dakika dinlenmesi gerekiyorsa, bu iş 45 dakikada yapılmış demektir. Bu yüzden bataryanın performansı da göz önünde bulundurulmalı.

Güncellemelerin Performansa Önemi

Tabii ki performansı etkileyen tek şey fiziki parçalar ve uygulamalar değil. Çeşitli güncellemeler ve yeni yazılımlar da performansı değiştirebiliyor. Bu sebepten dolayı da yeni çıkan güncellemeleri hızlı yapmak akıllıca olabilir. Güncellemeler sadece telefonun kendi içinde çalışması ile alakalı değildir. Mesela bir uygulama güncelleme ile geliştiğinde telefonun farklı yerlerine de güncelleme gelmesi gerekebilir. Bu sebepten dolayı da normalde performansı düşmeyen bir model, güncelleme olmadığı takdirde, eskiden çalıştırdığı bir programda yavaşlık gösterebilir. Ayrıca, telefon kılıfları ısınma ve soğuma açısından faydalı olabiliyor. Telefon ve telefon kılıfı satın almayı düşünüyorsanız da Cimri ile fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Yüksek performanslı telefonların yanında kaliteli kılıflar da bulabilirsiniz.