İyi bir psikoloji kliniği ve psikolog seçimi nasıl yapılmalıdır?
Her birimiz belki de hayatımızın en az bir döneminde; bunalmış, kendini kötü hissetmiş ve sorunlarımızla başa çıkmak için profesyonel yardıma ihtiyaç duymuş olabiliriz. Günlük yaşamın stresleri bile bazen önemli ölçüde bizi etkileyebilir. Bazen bu sorunları çözmek için eğitimli, lisanslı ve tecrübeli bir profesyonelden yardım almamız gerekir. Psikologlar terapi yoluyla birçok insanı daha sağlıklı ve daha üretken hayatlar yaşamasına yardımcı olmaktadır. Örneğin Ankara ve Ankara’nın yakın illerinde yaşayan, psikolojik destek almanın önemini bilen veya bir terapiye ihtiyacı olan birçok kişi internette ‘Ankara Psikolog ve Ankara’nın En iyi psikoloji kliniği neresi diye aratmaktadır. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişilerin doğru seçimi yapması ile beraber psikoterapi süreci daha sağlıklı ilerleyecektir.
Psikolog ve Psikoterapi nedir?
Psikolog, profesyonel anlamda insanların yaşam ve ilişki sorunları ile daha iyi başa çıkmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için psikolojik değerlendirmeler ve konuşma terapisi uygulayan bir ruh sağlığı uzmanıdır.
Psikologlar, insan davranışı, ruh sağlığı değerlendirmesi ve davranış değişikliği alanlarında uzmanlığa sahip eğitimli profesyonellerdir. Psikologlar, duygu ve davranış tutumlarını değiştirmek ve daha sağlıklı daha etkili davranış şekilleri geliştirmelerine yardımcı olmak için çalışırlar. Psikologlar, insanların yaşam ve ilişki sorunları ile daha etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenme sürecine psikoterapi denmektedir.
Klinik Psikolog Kimdir? Klinik Psikoloji Nedir?Klinik psikoloji, psikolojinin bir alanıdır ve 4 yıllık psikoloji lisans eğitiminin ardından yüksek lisans eğitimini alarak uzman klinik psikolog unvana ulaşılmaktadır. Klinik psikolog, ruh sağlığı konusunda uzman olan bir psikologdur. Yaşam boyu akıl sağlığı, davranışsal ve duygusal bozuklukların değerlendirilmesi, teşhisi, formülasyonu ve psikolojik tedavisinde uzmanlaşmış eğitim almışlardır. Klinik psikoloji, hafif, orta, şiddetli, kronik veya karmaşık psikolojik sorunları veya bozuklukları anlamak, önlemek ve hafifletmek için teori ve klinik pratiği birleştiren bilime dayalı bir meslektir. Klinik psikologların çalışma alanları kişinin uyum sorunları olabileceği gibi duygudurum bozuklukları ve kaygı bozuklukları gibi psikopatolojik vakalar da olabilir. Kişilerin değerlendirilmesi süresince klinik gözlem ve görüşmelerin yapılması, klinik ölçek ve bataryaların uygulanması ve yorumlanması sorumluluklarını üstlenen klinik psikologlar bireysel ve grup psikoterapi uygulamalarında vakalara göre şekillenen terapi teknikleri uygulamaktadırlar.
Ne zaman terapi düşünülmelidir?Sıkıcı, bunalmış uzun bir süre içerisinde çaresizlik ve üzüntü duygusu hissediyorsanız ve tüm çabalarınıza rağmen ailenizden ve arkadaşlarınızdan gelen yardımlarla sorunlarınız düzelmiyor gibi görünüyorsa
Günlük yaşam faaliyetlerinizi yürütmekte zorlanıyorsanız: örneğin işinize konsantre olamıyor ve sonuç olarak iş performansınız düşüyorsa
Aşırı endişeleniyor, en kötüsünü düşünüyor ve kaygı sürekli artıyor veya sürekli gergin durumdaysanız
Travma gibi önemli yaşam olaylarına maruz kaldıysanız
Eylemleriniz kendinize veya başkalarına zarar veriyorsa: örneğin, çok fazla alkol alıyor veya aşırı derecede tartışmacı ve saldırgan oluyorsanız. Bu ve buna benzer durumlarda iyi ve deneyimli bir psikologdan terapi almanız gerekebilir
Mobbing uygulandığını düşünüyorsanız.
Bu bilgilerden sonra psikolog seçimi nasıl olmalıdır?
Psikolog seçimi nasıl yapılmalıdır?
Profesyonel bir destek almayı düşündükten sonra yapmanız gereken, bu alanda çalışan uzman bir psikolog araştırmasını yapmak olacaktır. Gerçek ve faydalı bir psikoterapi için ihtiyacınız olan; konusunda deneyimli tecrübeli ve işine hâkim bir uzman psikolog en iyi seçim olacaktır. Psikolog seçimi yapmak önemli bir konudur. Çünkü psikologlar ve siz beraber hareket edersiniz. O yüzden psikoloğunuzla güvenli bir ilişki kurma psikoterapinin birinci ve önemli bir basamadığıdır. Psikoloğun deneyimi ve tecrübesi önemlidir. Psikoloğunuzun yanında kendinizi huzurlu ve rahat hissetmeniz terapinin iyileştirici unsurlarından birisidir.
Bir psikoloğa görünmek bana yardımcı olur mu?
Amerika’da Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, bazı psikoterapi tedavileri hastaların depresyonunu, kaygısını ve ağrı, yorgunluk ve mide bulantısı gibi ilgili semptomlarını etkili bir şekilde azalttığı bulunmuştur. Araştırmalar göstermiş ki, duygusal ve fiziksel sağlığın birbirine yakın bir bağlantısı vardır. Bir psikoloğa görünmenin aynı zamanda kişinin genel sağlığını da iyileştirebileceği fikri giderek daha fazla desteklemektedir. Psikologla en az birkaç seans geçiren çoğu insanın, duygusal sorunları olan ve tedavi edilmeyen bireylere göre çok zihinsel olarak daha iyi durumda olduğuna dair ikna edici kanıtlar vardır. Yapılan büyük ölçekli bir çalışmada hastaların yüzde 50'sinin sekiz seanstan sonra fark edilir şekilde iyileştiğini, terapi gören bireylerin yüzde 75'inin ise altı ayın sonunda iyileştiği gösterilmiştir.
Terapinin işe yarayıp yaramadığını nasıl bileceğim?
Terapiye başlarken, psikoloğunuzla hedefler belirlemelisiniz. Depresyonla ilişkili umutsuzluk duygularının üstesinden gelmeye veya günlük hayatınızı kesintiye uğratan bir korkuyu kontrol etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Unutmayın, belirli hedeflere ulaşmak diğerlerinden daha fazla zaman gerektirir. Bu noktada psikoloğunuzun ve sizin seçeceği tedavi edecek terapi yöntemi ve oldukça önem kazanmaktadır. Tıbbi Psikoloji Ankara danışanların ihtiyaçlarını ön planda tutarak, en uygun psikoterapi yaklaşımını uygular. Ayrıca Tıbbi psikolojide Bilişsel Davranışçı Yaklaşım temel ilke ve kavramlarına göre psikoterapi uygulamak konusunda uzman bir merkezdir.
Size uygun terapi sırasında bir rahatlama ve umut duygusu hissetmeye başlamanız iyi bir işarettir. İnsanlar genellikle terapi sırasında çok çeşitli duygular hissederler. İnsanların terapiyle ilgili bazı endişeleri, acı verici ve rahatsız edici deneyimleri tartışmaktan zorlanmalarından kaynaklanabilir. Rahatlama veya umut hissetmeye başlamanız, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı keşfetmeye başladığınızı gösteren olumlu bir işaret olabilir.