Hisseli Tapuda Ortaklığın Giderilmesi

Her iki mülkiyet tipinde de bir malın birden fazla maliki bulunmaktadır; ancak hukuki niteliği itibariyle bu mülkiyet tiplerinin farklı sonuçları söz konusu olabilmektedir.

Hisseli mülkiyette maliklerin her biri, diğer maliklerin hakları ile sınırlı olarak mülkiyet haklarını kullanabildiklerinden dolayı vatandaşlar tarafından tercih edilen bir mülkiyet tipi değildir. Zaten hisseli tapunun varlığının en büyük sebebi, miras paylaşımıdır. Bir malın sahibi öldüğünde, ölenin mirasçıları o mala miras payları oranında malik olurlar. Miras yoluyla geçen bu mülkiyet tipi, elbirliğiyle mülkiyettir. Elbirliğiyle mülkiyette maliklerden her biri, diğer maliklerin rızası olmaksızın kendi payını 3. kişilere satamamaktadır. Paylı mülkiyete geçiş için ise tüm maliklerin rızası gerekmektedir.

Bu nedenle hisseli tapuda ortaklar veya pay sahipleri arasındaki ortaklık ilişkisi, ortaklığın giderilmesi davası ya da eski adıyla izale-i şüyu davası yoluyla giderilmektedir.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası, yukarıda kısaca açıklamış olduğumuz üzere hisseli tapu üzerindeki ortaklık ilişkisini gidermeye yönelik bir dava tipidir. Bu dava ile mümkünse aynen taksim, değilse satış suretiyle taksim sağlanır. Özellikle tarım arazileri açısından bölünemeyen parsel büyüklükleri dikkate alınır ve bölünemeyecek kadar küçük tarım arazilerinde ortaklık ilişkisi satış suretiyle giderilir. Ayrıca ortaklar aynen taksim konusunda anlaşma sağlayamazlarsa, malın satış suretiyle giderilmesine karar verilecektir. Sürecin doğru ve hızlı bir şekilde yürütülmesi arzu ediliyorsa alanında uzman bir Ankara miras avukatı ile temasa geçilmesi ve hukuki danışma ile dava temsil hizmeti temin edilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Ortaklık Satış Suretiyle Nasıl Giderilir?

Satış suretiyle ortaklığın giderilmesinde eğer ortaklar arasında satış yapılmayacaksa, genellikle açık artırma yoluyla satış yoluna gidilir. Açık artırma yoluyla satışta bilirkişi tarafından malın değeri belirlenir ve belirlenen değerin yarısı üzerinden artırmaya başlanır. En yüksek peyi süren kişi malın sahibi olur. Ortaklar da mal üzerindeki hisseleri oranında satış bedelinden kendi paylarını alırlar. Böylece ortaklık konusu mal nakde çevrilmiş olur ve elde edilen nakit meblağ ortaklar arasında paylaştırılarak ortaklık ilişkisi sonlandırılmış olur.