Depreme dayanıklı yurt binalarını tercih etmek önemli!

Bu durumda tedbirli olmak, can güvenliği bakımından büyük önem arz ediyor. Pekiyi öğrencilerin konakladığı tesisler depreme karşı güvenli mi? Nuvola Kız Yurdu, öğrenci yurtları ve yurtların güvenliği ile ilgili merak edilenlere cevaplar veriyor.

---

Deprem, ürkütücü olsa da aslında diğer doğal felaketlerden farklı değil. Nasıl ki, evimizi dere yatağına yaptığımızda sel riski ile karşılaşıyorsak, güvensiz zemine ve güvensiz inşa teknikleri ile yaptığımızda da yıkılma riski ile karşılaşıyoruz. Yani aslında yıkıcı olan deprem değil, yapılarımız.

Öğrenci yurtları, okullar ve benzeri kamusal hizmet veren tesislerin binaları; kanun ile düzenlenmiş yapısal özelliklere sahip. Bu kapsamda özellikle öğrenci yurtları, Gençlik ve Spor Bakanlığı denetiminde çalışıyor ve açılışları ciddi prosedürlere bağlı.

Günümüz koşullarında bir öğrenci yurdu açmak için öncelikle, deprem güvenliği yönetmeliklerine uygun bir yapı tesis etmek gerekiyor. Herhangi bir yapıyı yurda dönüştürmek mümkün değil. Elbette bu, resmi olarak bakanlığın denetimindeki yurtlar için geçerli. Diğer yapılar ve konaklama tesislerinin genel hükümlere tabi olduklarını belirtmekte fayda var. Yani yurt ruhsatı bulunmayan yapıların deprem güvenliği, bakanlığın hükümlerine tabi değil.

Özetle, aslında resmi yurtların deprem güvenliği konusunda yeterlilikleri olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Tabii bu yapıların da kendi içlerinde farklı nitelikleri bulunur. Zira kanun asgari koşulları zorunlu tutarken, daha güvenli yapıları inşa etmek veya bu yapılarda faaliyet göstermek, yurtların kendi inisiyatifidir.

Öğrenci Yurtları Deprem Raporu Alıyor mu?

Elbette. Öğrenci yurtları ruhsat alabilmek için depreme dayanıklılık raporu almak zorundadır. Bu raporlar, kâğıt üzerinde verilmiş belgeler değil karot alınarak ve bina fiziki olarak denetlenerek verilen raporlardır. Devlet tarafından onaylanmış yapı denetim kuruluşlarınca verilen bu raporlar, ayrıca bakanlık tarafından da onaylanır. Yurt binalarının ruhsat alma sürecinde, İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimler yaparak, tesisin yurt olmak için uygun olduğuna onay verir. Bu sürecin ardından, Gençlik ve Spor Bakanlığı bir heyet ile yurdun hizmet vermeye uygun olduğunu onaylar ve yurt faaliyetlerine başlayabilir.

Yani bir yurt açmak, ciddi protokollere tabidir ki; süreç içerisinde protokollere aykırı davranan kurumların ruhsatları da iptal edilebilir.

Otel mi, ev mi yoksa yurt mu seçmeli?

Bahsettiğimiz gibi, yurtların ciddi prosedürlerle açılma durumu söz konusudur. Bir ev kiraladığınızda, bu evin herhangi bir bakanlıkça denetimi söz konusu değildir. Otellerin ise kendi tabi oldukları protokoller söz konusudur. Öğrenci yurtları ise, güvenli, sağlıklı ve öğrenim faaliyetlerini destekleyici niteliklere sahip olmak zorundadır.

Biz Nuvola Kız Yurdu’nun inşasını, özel olarak yurt projesi ile gerçekleştirdik. En son deprem ve afet yönetmeliğine uygun biçimde inşa ettiğimiz yurt binamız, ayrıca öğrencilerimizin eğitim süreçlerini destekleyecek niteliklere de sahip.

Sağlık ve güvenlik öncelikli olmak üzere, Nuvola Kız Öğrenci Yurdu; öğrencileri için en konforlu ortamı oluşturmak için çalışıyor. İstanbul, Beşiktaş’ta yer alan yurdumuz, yılın her ayı açık ve kız öğrenciler için bir aile ortamı sunuyor.

Bizimle iletişime geçmek için 0 212 270 70 40 numaralı telefonumuzu arayabilir veya https://nuvolakizyurdu.com internet sitemizden hakkımızda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sitemizin blog kısmında, merak edilenlere düzenli olarak cevaplar veriyoruz.

Yurtlar ve prosedürler hakkında merak ettiklerinize cevaplar vermek için her zaman hattın diğer ucundayız.

Nuvola, mutluluklar diler…