Daha kapsayıcı ve erişilebilir dil yeterlilik sınavları 

Daha kapsayıcı ve erişilebilir dil yeterlilik sınavları 

British Council, Dünya Engelliler Günü'nde, IELTS sınavlarını engelli bireyler için erişilebilir hale getirerek kapsayıcılığı ve çeşitliliği teşvik ediyor. Özel düzenlemeler, ek süre, Braille materyalleri, işaret dili tercümesi gibi çeşitli ihtiyaçları karşılayarak engelli bireylerin eğitim ve mesleki fırsatlara erişimini kolaylaştırıyor.

 

Birleşik Krallık'ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, engelli bireylerin haklarını ve refahını destekleme konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalığı ve kapsayıcılığı artırmayı hedefleyen British Council, IELTS sınavlarının engelli bireyler için erişilebilir hale getirilmesi için attığı adımlara dikkat çekiyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini temsil eden, yaklaşık 1,3 milyar insan bir tür engelle yaşıyor. Dünya Engelliler Günü, bu kişilerin kendilerine özgü zorluklarını, ihtiyaçlarını ve haklarını tanımaya adanmıştır. Engelli bireylerin kapsanması, insan haklarının, sürdürülebilir kalkınmanın, barış ve güvenliğin korunması için temel bir koşuldur. Engelli bireylerin haklarını hayata geçirme taahhüdü yalnızca bir adalet meselesi değil, aynı zamanda ortak bir geleceğe yatırımdır.

British Council, bu önemli günü kutlarken, IELTS sınavlarını engelli bireyler için daha erişilebilir hale getirmek üzere yaptığı düzenlemelere dikkat çekiyor. Kapsayıcılık ve çeşitlilik ilkeleri doğrultusunda yapılan bu düzenlemeler, IELTS sınavlarının farklı ihtiyaçları olan geniş bir aday yelpazesi için erişilebilir olmasını sağlıyor.

IELTS sınavları için yapılan özel düzenlemelerden birkaçı aşağıdaki gibidir: 

Ek Süre: Engelli adaylara ek süre sunularak, zaman kaynaklı stres yaşamadan sınavı tamamlayabilmeleri için fazladan zaman tanınır. Braille Alfabesi ve Büyük Baskıda Materyaller: Görme engelli adaylar için sınav materyallerinin Braille alfabesi ve büyük baskı versiyonları mevcuttur. İşaret Dili Tercümesi: İşitme engelli adayların sınav talimatlarını ve sorularını etkili bir şekilde anlayabilmeleri ve yanıtlayabilmeleri için işaret dili tercümesi sağlanabilir. Yardımcı Teknoloji: British Council, belirli öğrenme engelleri veya hareket güçlükleri olan adaylar için yardımcı teknolojilerin kullanımını destekler. Buna ekran okuyucular, ses tanıma yazılımları ve daha fazlası dahildir. Ayrı Sınav Odaları: Gerekirse, adaylara dikkat dağınıklığını en aza indirmek için ayrı, sessiz bir sınav odası sağlanabilir. Ek Molalar: Adaylar, tıbbi durumları nedeniyle ihtiyaç duymaları halinde ek molalar talep edebilirler.

British Council, tüm adaylar için kapsayıcı bir alan yaratmaya ve İngilizce dil yeterliliklerini gereksiz engeller olmadan sergilemelerine olanak sağlamaya özen gösteriyor. Farklı ihtiyaçları karşılamanın önemine inanan British Council, sınavlarını görme, işitme, konuşma, öğrenme, hafıza, dikkat ve hareketlilikle ilgili engeller de dahil olmak üzere kapsayıcı engel gruplarına hitap edecek şekilde tasarlıyor.

Türkiye'de nüfusun yüzde 6,9'u en az bir tür engele sahip

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Nisan 2023'te hazırlanan 'Engelli ve Yaşlı İstatistikleri Raporu'na göre, Türkiye'de 3 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık yüzde 6,9'u en az bir tür engele sahiptir. Bu istatistikler, eğitim ve IELTS gibi dil yeterlilik sınavları da dahil olmak üzere hayatın çeşitli alanlarında kapsayıcılığın ve erişilebilirliğin teşvik edilmesinin önemini vurgulamaktadır.

British Council Türkiye, Ocak 2021'den Kasım 2023'e kadar toplam 62 aday için özel düzenlemelerle IELTS sınavlarını kolaylaştırdı. Bu başarı, British Council'ın engelli bireyleri eğitim ve mesleki fırsat arayışlarında destekleme ve daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum yaratılmasına katkıda bulunma konusundaki kararlılığını vurgulamaktadır.

British Council Türkiye Sınavlar İş Geliştirme Direktörü Bora Can, "Dünya Engelliler Günü'nü kutlarken, tam kapsayıcılığa yönelik yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Mevcut çabalarımızın yeterli olmayabileceğinin farkında olsak da profesyonel değerlendirme sektörünü, erişilebilir yollar yaratma konusunda daha kararlı olmaya iten küresel farkındalığın artmasından gurur duyuyoruz. British Council olarak, IELTS sınavına yönelik özel düzenlemelerimizi geliştirmeye kararlıyız ve yetenekleri ne olursa olsun her bireyin dil yeterliliklerini sergilemek için eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamak için her zaman daha fazlasını yapabileceğimizin bilincindeyiz. Koruma ve eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında uzman profesyonel ekibimizle, herkes için gerçekten kapsayıcı bir ortam geliştirmeye kararlıyız."

Özel düzenlemeler hakkında daha fazla bilgiye, British Council Türkiye web sitesi üzerinden ulaşılabilir.   


Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı